09/11/2021
Martes
Horario
tardeSesiones
Duración: 
3 h
Bucle magnético
Plazas disponibles para silla de ruedas
A partir de 3 €
×

Mensaje de estado

The page style have been saved as Estándar.

Proyección
Música
Ópera

Ni una gota de sang. Ni cap del Baptista. Ni tan sols dansa dels set vels com a tal.

Romeo *Castelluci desafia totes les convencions amb la seva proposta per a escenificar *Salome en el Festival de Salzburg. Hi ha moltes i molt bones idees en la seva proposta. Algunes menys ocurrents, com subratllar el perfil incestuós d'Herodes, i altres per descomptat molt més excel·lents, d'enorme càrrega visual, com aquesta última escena amb *Salome retraient amb desídia a un profeta sense cap, agenollada sobre un immaculat cercle de llet que desafia a l'imaginari *sanguinoliento que associem amb aquest quadre.

Desplegant un llenguatge al·legòric de proporcions gairebé minimalistes, *Castellucci *reiventa en imatges un mite que es diria ja gastat, a força de reduir la seva força al tòpic. En mans de *Castellucci, *Salome torna a ser una potent al·legoria entorn de la pèrdua de la innocència i la necessitat d'explorar nous límits. *Salome apareix com una nena de puresa virginal abans fins i tot que arrenqui la música. La lluna ja marca llavors tota la dramatúrgia i no deixa de ser present en cada escena. Són constants també les referències a la religió, més específicament al cristianisme. No és tampoc casual, per descomptat, la referència a un cap de cavall precisament en l'escenari de la *Felsenreitschule, l'antiga escola d'equitació. Les pròpies parets de la sala, perforades a la muntanya, semblen apropiar-se de la representació, precisament en la dansa dels set vels, que no és dansa sinó estatisme, amb *Salome convertida en pedra, literalment petrificada.

Per al seu debut a Salzburg Romeo *Castellucci ha gosat desafiar l'evident, *trasgredir les convencions sense caure en la provocació. Molt al contrari, la seva proposta es llança sense xarxa a un desafiament intel·lectual, buscant reavivar una tensió perduda i actualitzar amb això un mite que encara ens parla. El resultat és un treball intel·ligent, d'una neteja intel·lectual sorprenent, profund i suggeridor. El veredicte del públic va ser unànime: un èxit eixordador.

En el rol titular, la lituana *Asmik *Grigorian -a qui vam veure recentment en el *Liceu- canta amb poder encara que no sense tensió, posant de manifest els límits del seu instrument, sens dubte robust per la seva joventut encara que amb sons a vegades agres i no tan esplaiats com degués en l'agut. La seva actuació és en tot cas portentosa, clavant la concepció del personatge que habilita *Castellucci amb la seva proposta. Al seu costat trobem un esplèndid *Jochanaan en la veu de *Gábor *Bretz: rotund, sonor i sorprenentment resolt en l'agut per a tractar-se al cap i a la fi d'una veu de baix -cantarà Sarastro a Brussel·les, al setembre, també amb *Castellucci-

En la part d'Herodes John *Daszak va demostrar una vegada més ser un excel·lent professional, amb una adequació impecable a la dramatúrgia de *Castellucci i una irreprotxable resolució vocal. Grata sorpresa al seu costat també la *Herodías d'Anna Maria *Chiuri, amb un instrument enorme i d'excel·lent projecció. Fantàstic igualment el líric *Narraboth de Julian *Prégardien, d'una fragilitat molt suggeridora.

La versió musical encapçalada per Franz *Welser-*Möst frega el brutalisme, no se sap si per incapacitat per a aprofundir en una versió més voluptuosa i subtil, d'un erotisme més refinat, al fil del vaporós treball que proposa *Castellucci, o si bé com a decisió pròpia, plantejant la batuta de l'austríac un discurs sense contemplacions, sovint passat de decibels i on l'agressivitat se sobreposa sens dubte a l'evocació. Els *Wiener *Philharmoniker són un exèrcit implacable, de so a vegades massa brillant i metàl·lic; aquesta orquestra és capaç de tot, sempre que compti amb un genet que la comandi i refreni, com bé m'apuntava *Andris *Nelsons en una recent entrevista. En aquest sentit, *Welser-*Möst va semblar atiar més que retenir i el resultat va ser una *Salome grandiosa, gairebé triomfalista, sense tot just racons per a la bellesa i el misteri.

Muy visual
Una apuesta segura
Todos los públicos

Ambiente oscuro
Espectáculo de larga duración

Donde se hace

Ronda Rector Arolas, 4
17600
Figueres
972678496

Contacto del organizador

Robert Molina info@lacate.cat
972678496
Horarios asesoramiento: 
De dilluns a dijous de 18h a 20h Divendres 11h a 13h

Sesiones pasadas

Martes
09
Noviembre
Hora
19:15

Accesibilidad

  • Bucle magnético
  • Plazas disponibles para silla de ruedas